Den Lille Havfrue

Den Lille Havfrue

Når man snakker om København, er det nesten umulig å ikke nevne Den Lille Havfrue. Dette ikoniske monumentet har i over et århundre vært et yndet fotomotiv for turister og et symbol for Danmarks hovedstad.

Men hva er historien bak denne bronsestatuen, og hvorfor har den fanget hjertene til så mange?

Basert på eventyret ‘Den Lille Havfrue’

Statuen av Den Lille Havfrue ble avduket i 1913 og er basert på H.C. Andersens eventyr med samme navn. Historien forteller om en ung havfrue som drømmer om å bli menneske for å vinne hjertet til en prins hun har forelsket seg i. Skulpturen, som er laget av Edvard Eriksen, skildrer havfruen i en ettertenksom positur, sittende på en stein ved havet.

Plassert på en stein ved Langelinie-promenaden, ser statuen ut over Københavns havn. Den er bare 1,25 meter høy, noe som ofte overrasker mange førstegangsbesøkende som forventer et større monument. Men størrelsen tar ikke bort fra dens skjønnhet eller dens evne til å røre ved de som stopper for å beundre den.

Gjenstand for kontroverser

Mens statuen i seg selv er en skjønnhet, har Den Lille Havfrue også vært gjenstand for kontroverser. Gjennom årene har hun opplevd å bli vandalisert flere ganger, inkludert å ha fått avskåret armen og å ha blitt dynket i maling. Til tross for disse hendelsene, blir hun alltid restaurert til sin tidligere glans, et testament til danskernes kjærlighet til henne.

Et besøk til Den Lille Havfrue er ikke bare en mulighet til å se et av Danmarks mest kjente monumenter, men også å reflektere over skjønnheten i H.C. Andersens tidløse fortelling. Det er et sted hvor litteratur, kunst og natur kommer sammen, og tilbyr en rolig stund borte fra byens travelhet.

Besøk Den Lille Havfrue tidlig eller sent!

For de som planlegger et besøk, er det best å komme tidlig om morgenen eller sent på kvelden for å unngå de største folkemengdene. Dette gir deg også muligheten til å oppleve statuen i forskjellige lysforhold, fra morgensolens myke glød til solnedgangens dramatiske skjær.

Den Lille Havfrue er ikke bare en attraksjon, men en skatt for Danmark, en stille påminnelse om landets rike kulturarv og evnen til å fortelle historier som berører sjelen.

Hvordan komme seg dit

  1. Offentlig transport:
    • Buss: Linje 26 tar deg rett til Langelinie, som ligger en kort spasertur fra statuen.
    • Havnebuss: For en mer naturskjønn rute, ta havnebussen til operaen. Derfra er det en kort spasertur til Den Lille Havfrue.
  2. Sykkel: København er kjent for sine sykkelvennlige gater. Følg de velmerkede sykkelstiene som vil lede deg rett til attraksjonen.
  3. Til fots: For de som ønsker en lengre spasertur, kan en tur fra Nyhavn til Den Lille Havfrue være en flott måte å oppdage byens skjønnhet på.
  4. Bil: Det er parkeringsmuligheter i nærheten av Langelinie-promenaden. Men vær oppmerksom på at det kan bli travelt, spesielt i helgene.