Danskebåten som kjører ruten Kristiansand-Hirtshals er bygget fart...
Danskebåten som kjører mellom Kristiansand og Hirtshals er bygget for rask overfart til Danmark (Foto: Kurt Engen)

Finn den rette danskebåten for dere! Utvalget er stort og spranget i priser likeså...

Danskebåter som mestrer kombinasjonen "hygge og transport"

Oslo-København

Danskebåten som seiler mellom Oslo og København er den av fergene som har gått lengst i retning av å bli en mini cruisebåt. Restaurantene om bord holder høyt nivå og har klare forskjeller i profil. Likeledes favner lugarene over alle behov, fra meget luksuriøse "hotellværelser" og trinnvis ned til de enkle lugarene vi gjerne forbinder med danskebåten.

 

Danskebåten Oslo-København

Danskebåten Oslo-København

Restaurant om bord i fergen til København

Restaurant i fergen til København

Lugarene har et stort sprang i pris og komfort

En av de bedre lugarene...

 

 

Om bord i fergen kan dere også ta en tur i svømmebassenget (med sydlansk stemning), gå en tur på mini-kinoen, besøke en av skipets mange barer eller teste ut de siste dansetrinnene. Bor det en liten gambler i deg, så er det også casino i den ene av danskebåtene som seiler mellom Oslo og København

 

 

Oslo-Frederikshavn

Nivået holder en relativt høy standard også på danskebåten mellom Oslo og Frederikshavn. Fergen har satset på mat komponert av Arne Brimi og menyene vedlikeholdes av skipets engasjerte kokkeavdeling. Lugarene går også her fra de enkle og opp til mer luksuriøse, men spranget er nok ikke like stort som på fergen til København.

 

Fergen Oslo-Frederikshavn har også en følelse av cruise og Brimi har stått for maten

Danskebåten Oslo-Frederikshavn

Lekerommet er populært for barna

Lekerommet er populært for barna

Taxfree butikken er velassortert og godt besøkt på fergen mellom Oslo og Frederikshavn

Taxfree-butikken

 

 

Frederikshavn-båten har en stor spa-avdeling om bord, så hvis dere ønsker total velvære er dette stedet å henvende seg. Fergen har et variert underholdningstilbud gjennom hele året og på sommeren mønstrer piratene om bord. Om piratene ikke akkurat gjør Skagerak utrygt, sørger de i hvert fall for god underholdning for barna.

 

Bergen-Stavanger-Hirtshals

Det nyeste tilskuddet på stammen for danskebåter er fergene som nå seiler mellom Bergen, Stavanger og Hirtshals. Spisestedene om bord har menyer utarbeidet i samarbeid med Norsk Sjømatsenter og Gastronomisk Institutt, så vi går ut fra at nivået er høyt og at tilbudet er variert. Spisestedene spenner fra gourmet til café - med tapasbar og buffet som mellomnivåer.

 

Lugarene går fra de helt enkle, kun beregnet for å sove, og opp til luksuriøse "hotellværelser" laget for livsnytere. Underholdningen har fokus på musikk, og det veksles mellom fergens faste artister og gjesteartister. I sommersesongen er det underholdning også for barna.

 

Fergene som seiler strekningen har en nyskapende gassmotor som gir en langt mer miljøvennlig drift enn normale brenseloljemotorer.

 

Danskebåter med fokus på rask transport 

Langesund-Hirtshals

Dette er samme ferge som seiler fra Bergen og Stavanger, men ruten fra Langesund til Hirtshals seiles på dag- og kveldstid uten overnatting. Selv om man kan leie lugar for turen, er nok ikke det aktuelt for de fleste av passasjerene. Det er også mulig å leie stoler for overfarten (typen flystoler). Turen fra Langesund og ned til Hirtshals i Danmark gjøres raskt unna (4,5 timer), og tiden om bord kan for eksempel brukes i skipets restauranter eller tax-free butikk.

 

Larvik-Hirtshals

Danskebåten mellom Larvik og Hirtshals er bygget for fart. Overfarten tar 3 timer og 45 minutter så fergen har ikke lugarer eller underholdning. Tiden om bord brukes best (etter min mening i hvert fall) i fergens buffet-restaurant, og tar man seg litt god tid der (og muligens legger en tur innom tax-free butikken underveis) er reisen over til Hirtshals så og si unnagjort i det serviettene krølles sammen.

 

Her er danskebåten på vei hjem til Larvik etter en tur til Hirtshals

Danskebåtens retur til Larvik
Foto: Nordsveenfoto.no 

Taxfree-butikken er et populært oppholdssted for nordmenn på vei til Danmark

Shopping til lave priser
Foto: Jon Petter Thorsen/Aptum

Slapp av i hyggelige omgivelser på danskebåten mellom Larvik og Hirtshals

Nyt reisen om bord!
Foto: Jon Petter Thorsen/Aptum

 

 

I båtens akterende er det en bar, sånn dersom det frister mer enn å spise. En café som serverer enklere retter er det også om bord.

 

Kristiansand-Hirtshals

Color Line

I all hovedsak er denne fergen lik den som seiler fra Larvik. Hastigheten er høy, skipet bruker kun 3 timer og 15 minutter til Danmark. Underholdning er dermed overflødig, og det samme er lugarer. Denne danskebåten er med andre ord en ren transportetappe og i enda større grad gjelder vår "tommelfingerregel" om at et måltid i buffet restauranten, kombinert med tax-free butikken, så er reisen over og man kan kjøre i land.

 

Buffetrestauranten er vårt førstevalg på fergen mellom Kristiansand og Hirtshals

Vi velger å nyte en buffet her
Foto: Jon Petter Thorsen/Aptum 

Pizzarestauranten er også et godt sted å være i danskebåten fra Kristiansand

Pizzarestauranten er populær
Foto: Nordsveenfoto.no 

Danskebåten mellom Kristiansand og Hirtshals - tydelig bygget for fart

Danskebåt bygget for fart!
Foto: Kurt Engen

 

 

Spisestedene om bord er den før nevnte buffet restauranten, en enkel café og en pizza restaurant som holder åpent på noen ukedager året i gjennom, samt i sommersesongen.

 

Fjord Line

Skal du virkelig raskt ned til Danmark, er det denne danskebåten som gjelder. Hurtigfergen bruker ikke mer enn 2 timer og 15 minutter ned til det glade Danmark og i likhet med de to andre hurtiggående båtene er det kun spise- og shoppe-muligheter om bord.

 

Danskebåten som seiler mellom Oslo og København er nok den som har strekt det lengst mot cruisebåtenes standard

Danskebåten som seiler til København har nok gått mest i retning av cruisebåtenes standard

 

En ting er sikkert: - danskebåten er ikke hva den en gang var!

Forskjellen på fergene som seiler mellom Norge og Danmark har etterhvert blitt ganske stor. Som vi har sett over har noen av danskebåtene foredlet kombinasjonen mellom hygge og transport og disse fremstår nå mer som cruisebåter. Mens andre ferger har rettet alt fokus på rask transport med et greit servicetilbud om bord i form av en restaurant, en café og en tax-free butikk.

 

Aldersgrenser på danskebåten

  • Oslo-København: For cruise er aldersgrensen 20 år for reise uten foresatte. For transport må du være 18 år for å ta danskebåten til København.
  • Oslo-Frederikshavn: På cruise kreves det at man er hele 25 år for å kunne reise uten foresatte. For transport er grensen 18 år.
  • Larvik-Kristiansand-Hirtshals: Varierende aldersgrenser etter som når reisen foretas. Sjekk fergeselskapenes nettsteder.
  • Bergen, Stavanger, Langesund-Hirtshals: 20 års grense for cruise og 18 år for ren transport.

 

Tollkvoter på danskebåten

Totalt er det lov å ta med seg varer for 6000 kroner uten å måtte betale toll og avgifter dersom man har vært i utlandet mer enn 24 timer. Dersom reisen er kortere enn 24 timer er totalbeløpet 3000 kroner.

 

Alkohol

Hovedregelen er enkel:

  • Drikke med alkoholprosent over 22% (til 60%): 1 liter (20 år)
  • Vin og annet mellom 4,7% til og med 22%: 1,5 liter (18 år)
  • Øl og annet drikke mellom 2,5% og 4,7%: 2 liter (18 år)

 

Kombinasjoner kan gjøres, slik at 1 liter sprit kan byttes i 1,5 liter vin, eller vinkvoten kan byttes ut med ølkvoten. Så man kan for eksempel ta med 1 liter sprit og 3,5 liter øl. Etter 1. juli 2014 har det også blitt lov til å bytte tobakkskvoten mot 1,5 liter av enten øl, rusbrus eller vin.

 

Tobakk

Skal dere ta med tobakk hjem, er regelen enkel: 200 sigaretter eller 250 gram andre tobakksvarer (snus, rullings e.l.). For sigarettpapir er grensen på 200 blad. (18 år). Tobakkskvoten kan også byttes mot 1,5 liter av svakere alkoholprodukter, som for eksempel øl, rusbrus eller vin. Det er ikke tillatt å bytte alkohol mot tobakk.

 

Kjøtt og ost

Det er totalt lov å ta med seg 10 kilo kjøtt og osteprodukter når man reiser mellom Norge og Danmark (eller andre EØS-land).