Aarhus har flere attraksjoner i verdensklasse. Det er en av grunnene til at vi stadig reiser tilbake til Aarhus

Aarhus

Aarhus + Oss = Sant!

Verdens minste storby

Aarhus, som også kalles verdens minste storby, er en sjarmerende by med skandinavisk atmosfære og europeisk stil. Aarhus er med sine 300 000 innbyggere den nest største byen i Danmark.

 

 

Hurtiglenker Aarhus

Drømmepakken – en helgetur til Aarhus

Attraksjoner – Fornøyelsesparker, kultur, slott, shopping, museer, parker

Spise og uteliv – Informasjon om hva som skjer

Komme rundt i Aarhus – buss, sykkel, ben - hva bruker du?

 

Drømmepakken – en helgetur til Aarhus

Vi har satt sammen en oversikt over de attraksjoner og severdigheter vi mener man må få med seg når man besøker Aarhus.

 

Den Gamle By – Bymuseet regnes for å være ett av verdens fineste. Særlig levendegjøringen av Den Gamle By gjør museet til en stor opplevelse. Hoveddelen av museet er satt av til gamle bymiljøer, men det er også bygget opp ett 70-talls kvartal – med butikker og alt.

 

ARoS – det velrennomerte kunstmuseet har en fast utstilling som viser kunstens utvikling frem til i dag. Men det er de skiftende utstillingene som har gjort museet til ett av Nord-Europas ledende kunstmuseer.

 

Tivoli Friheden eller Djurs Sommerland – Action og moro må det også være plass til under et Aarhus-besøk. Tivoli Friheden er byens eget tivoli, som lar familien velge mellom 40 forskjellige forlystelser. Tar dere turen ut av Aarhus, til Djursland, ligger en av Danmarks fineste familieparker og venter på dere – nemlig Djurs Sommerland. Parken er delt opp i temapark og badeland.

 

Shopping – Jyllands hovedstad er Danmarks nest største by (og huser 40.000 studenter). Dette blir det gode shoppingmuligheter av! Gågaten er episenteret for shoppere i Aarhus, men ta også turen til blant annet latinerkvartalet som nok har mer spennende butikker. Aarhus har også flere store shoppingsentre og magasiner rundt om i sentrum.

Til toppen | Aarhus

 

Attraksjoner i Aarhus

Fornøyelsesparker

Innenfor Aarhus’ bygrenser ligger det et stort tivoli – Tivoli Friheden. Men Djursland med sine mange familieparker ligger rett utenfor Aarhus, og der er det mye å velge mellom!

 

Tivoli Friheden er stedet aarhusianerne drar for å utfordre g-krefter, høydeskrekk og evnen til å fortære sukkerspinn! Tivoliet ligger i utkanten av sentrum og mer enn 40 forlystelser som står klare – berg- og dalbaner, radiobiler, skrekkkabinett, laserbaner og mye mer!

 

En liten kjøretur fra Aarhus ligger fornøyelsesparken Djurs Sommerland

Djurs Sommerland ligger ca 45 minutter utenfor Aarhus og er et perfekt sted for en dag med moro og action

 

Djurs Sommerland(utenfor Aarhus) er en av Danmarks største familieparker og byr på moro i dagesvis for hele familien. Parken er delt opp i temapark og vannland, og har en rekke prisvinnende fornøyelser.

 

Ree Park Safari(utenfor Aarhus) viser frem dyr fra praktisk talt hele verden! De senere årene har Ree Park blitt kraftig oppgradert, og det er lagt ned mye arbeid i dyrenes innhegninger – slik at man får komme tett på dyrene, som bor i miljøer som minner om deres naturlige leveplasser.

 

Kjøretid til attraksjoner utenfor Aarhus

Vi har laget en liten oversikt over hvor lang tid det tar å kjøre til noen av de mange store familieparkene som ligger utenfor Aarhus.

 • Legoland – Aarhus – 1 time
 • Givskud Zoo (Løveparken) – 1 time
 • Fårup Sommerland – Aarhus – 1 time 45 minutter
 • Djurs Sommerland – Aarhus – 45 minutter
 • BonBon Land – Aarhus – 3 timer (bomvei)
 • Jesperhus – Aarhus – 1 time 45 minutter

 

ARoS er ett av Nord-Europas ledende samtidskunstmuseer

ARoS er ett av Nord-Europas ledende samtidskunstmuseer

 

Aarhus har et kulturtilbud i toppklasse

ARoS faste utstilling viser kunst fra de klassiske malerne og frem til dagens samtidskunst. Men det som virkelig får ARoS til å stå frem som ett kunstmuseum i internasjonal klasse er deres særutstillinger. Er du i Århus, skal du besøke ARoS!

 

Musikhuset i Aarhus er Nordens største kulturhus. I 2013 ble det gjennomført hele 1.500 kulturarrangementer i det 35.000 kvadratmeter store kulturhuset. Arrangementene spenner over teater, konserter, opera med mer.

 

Kunsthal Aarhus viser variert dansk og internasjonal samtidskunst i spennende lokaler.

 

Gallerier – Aarhus er blant de ledende byene på kunst og kultur i Danmark, og har dermed mange gallerier. Vi kan dessverre ikke holde oppdaterte lister over galleriene, så spør på turistkontoret eller i resepsjonen på hotellet. (De fleste ligger dog i sentrum og er ikke vanskelige å finne.)

 

Se også Museum Overtaci og Antikmuseet under Museer.

 

Aarhus Symfoniorkester holder hus i Musikhuset, men spiller også på andre scener i Aarhus og omegn.

 

Den Jyske Opera holder også til i Musikhuset. Operaen setter hvert år opp en eller flere store klassikere, men har også mer moderne og grensesprengende forestillinger på plakaten.

 

Det er mange teatre i Aarhus med stort spenn i den kunstneriske profilen.

 • Bora Bora – Dans og visuelt teater oppført av danske og internasjonale artister
 • Helsingør Teater – gjenoppført i Den Gamle By, holder jevnlig forestillinger
 • Hermans – Tivolis eget teater har et variert program
 • Godsbanen – Et tverrkulturelt senter for kulturproduksjon
 • Teatret gruppe 38 – Satser på å nå alle aldersgrupper i sine oppsetninger, hvilket borger for mange lag i stykkene
 • Teater Katapult – Progressivt teater for unge voksne
 • Svalegangen – Underholdende teater med mat til hjernen
 • Teater Refleksion – Innholdsmessig og uttrykksmessig høy kvalitet lover teateret…
 • Åbne Scene – en del av Godsbanen. Brukes til forskjellige oppsetninger

 

Herregårdsmuseet som ligger på Gammel Estrup er vel verdt kjøreturen fra Aarhus dersom dere ønsker å se et slott

Gammel Estrup Herregårdsmuseet er en spennende fremvisning av livet på de danske slott og herregårder

 

Slott i Aarhus

Aarhus har ingen slott som er åpne for besøk. Men fortvil ikke, for det er mange slott i området rundt byen! Vi anbefaler særlig Gammel Estrup Herregårdsmuseet og Clausholm slot – begge ligger bare en kort kjøretur fra Aarhus.

 

Gammel Estrup Herregårdsmuseet viser hvordan livet har vært på danske slott og herregårder. Slottet består i hovedsak av restaurerte rom og miljøer, så det er lite museumspreg over Gammel Estrup.

 

Clausholm Slot er et spesielt slott i den forstand at det ble neglisjert av sine eiere over lengre tid. Slottet er nå pusset opp i opprinnelig stand, og er dermed ett av få slott med ren barokkstil.

 

Marselisborg Slot er den danske kongefamiliens sommerresidens. Slottet er ikke åpent for besøkende, men slottsparken er åpen for besøk når dronningen ikke er tilstede.

 

Shopping i Aarhus er en opplevelse

Gågaten i Aarhus er lang, og den er fylt med spennende designerbutikker og de store kjedebutikkene. Vi anbefaler at dere starter Aarhus-shoppingen her og så beveger dere ut i de litt mindre kommersielle, men ofte mer spennende områdene som for eksempel latinerkvartalet.

 

Kjøpesentre og magasiner skorter det ikke på i Aarhus. Så dårlig vær stopper ikke shoppegleden:

 • Magasin – ledende på dansk og internasjonalt design. Ligger midt i sentrum.
 • Bruuns Galleri – Mer enn 100 butikker venter på dere i Bruuns Galleri. Ligger midt i sentrum.
 • Sallling – Mote, interiør, elektronikk, tilbehør… Varehuset Salling har stort utvalg. Ligger i sentrum.
 • Storcenter Nord – Som navnet sier, nord i byen ligger det store kjøpesenteret, som byr på et bredt spekter av butikker.
 • City Vest – Tar dere turen til det vestre Aarhus, kan dere gå litt amok i de mange spesialbutikkene som er samlet i City Vest. Madtorvet er et lite eldorado for matelskere.

 

Levendegjøringen av Den Gamle By er nok det som får museet til å gå fra å være spennende til utmerket

Opplevelsen av Den Gamle By høynes mange hakk pga stor grad av levendegjøring

Kvindemuseet forteller historien til kvinnene

Kvindemuseet i Aarhus forteller kvinnenes historie

Besettelsesmuseet viser blant annet Hvidstensgruppens celle

Besættelsesmuseet forteller om Aarhus i krig

 

Museer i Aarhus

Aarhus er Danmarks nest største by og en stor universitetsby, så det er mange spennende og lærerike museer å velge mellom innenfor bygrensene.

 

Den Gamle By regnes for å være blant de beste bymuseer i verden og vi anbefaler på det varmeste ett besøk for å se hvordan danske byer så ut «på oldemors» tid. Nyere bymiljøer har også kommet på plass, samt flere større utstillinger som for eksempel et leketøysmuseum, plakatmuseum og et kunstkammer.

 

Moesgård Museum er Aarhus’ lokalmuseum med særlig fokus på arkeologi og etnografi. Museet gjenåpner høsten 2014 i helt nye lokaler.

 

Steno Museet er et vitenskapsmuseum som også forteller om medisinens utvikling. Forsøk selv utføre praktiske eksperimenter.

 

Vikingmuseet er et annerledes museum. Ta trappen ned til stedet hvor utgravingene faktisk fant sted og se de faktiske restene av Aros – der hvor det lå, midt i dagens Aarhus-sentrum.

 

Kvindemuseet setter fokus på kvinners plass i samfunnet fra steinalderen og frem til i dag. Museet bruker mange kreative utstillingsmåter og byr på en litt annerledes museumsopplevelse.

 

Besættelsesmuseet har fokus på ett Danmark i krig. En rekke gjenstander, bilder og tekster forteller hvordan den danske befolkningen ble påvirket av tysk okkupasjon under andre verdenskrig. Hvidstengruppen, som er Danmarks svar på «gutta på skauen», får mye fokus – blant annet er en av cellene hvor Hvidstengruppen først satt fengslet blitt gjenskapt.

 

Naturhistorisk Museum ligger på universitetsområdet. Museets lokaler er fylt opp med mer enn 2000 utstoppede dyr – så se frem til en dyrisk opplevelse.

 

Museum Overtaci forteller historien om dansk psykiatri. Kunst er vesentlig i fremstillingen.

 

Antikmuseet er en stor samling kopier av klassisk kunst fra hele verden.

 

Botanisk Hage er en av Aarhus mange grønne lunger

Botanisk Hage er en av Aarhus' mange grønne lunger - et perfekt sted når solen skinner...

 

Fantastiske parker og sjarmerende grønne lunger i Aarhus

Grønne lunger er ingen mangelvare i Aarhus. Byen har flere store parker som brukes flittig av byens innbyggere – spesielt når solen skinner!

 

Botanisk Have er en stor park som ligger rett utenfor sentrumskjernen. Parken er nærmest en liten dal, og er så stor at man slipper helt fri fra byens larm. Botanisk Have brukes i all slags vær av mennesker som går tur, ser på planter eller trener. Men når solen titter frem fylles de store plenene av solhungrige som tar en piknik, spiller ballspill eller bare ligger helt horisontalt og nyter solen.

 

Mølleparken ligger «rett over gata» for Aros, og er en park som Aarhus’ innbyggere bruker for å sitte ned og ta 5 minutter. Etter en større omlegging har lille parken blitt meget koselig, med sitteplasser ut mot kanalen.

 

Mindeparken ligger sør i Aarhus og inneholder et stort minnesmerke som ærer danske falne soldater. Parken brukes til solbading og trening – og den store lekeplassen er flittig brukt av områdets mindre krabater. Det går en strand langs parken, hvis man ønsker å teste vannet i Aarhusbukten.

 

Dyrehaven er en av de mer særpregede parkene i Aarhus. Et stort skogsområde er gjerdet inn og bebodd av en stor flokk med hjortedyr som går fritt. Villsvin er det også i Dyrehaven – heldigvis bak et ekstra solid gjerde. Hjortene kan mates, men les reglene for parken før dere går inn(!).

 

Universitetsparken brukes av de 40 000 studentene som bor i Aarhus. Parken fylles fort opp når solen skinner og det arrangeres en del studentaktiviteter på det store grønne området. Parken er åpen for alle.

 

Rådhusparken er en annen liten grønn lunge som egner seg ypperlig for en 5 minutter stopp på vei mellom A og B. Parken ligger midt i sentrum og egner seg dårlig for solbadere. Over gaten ligger Musikhusparken, en liten perle av en park med flere spennende kunstverker.

Til toppen | Aarhus

 

Ut å spise i Aarhus – og utelivet

Vi nærmest garanterer at du kan finne din nye favorittrestaurant eller cafe i Aarhus. Utvalget i spisesteder er enormt, og den høye konkurransen holder prisene på et fornuftig nivå. Særlig sammenlignet med norsk prisnivå får man mye for pengene.

 

Vi har ikke kapasitet til å følge og teste spisestedene i Aarhus, men vil anbefale to områder: Langs kanalen i sentrum og latinerkvartalet.

 

For tester og tips, se nettstedet aoa.dk.

 

Uteliv i Aarhus

Vi har dessverre ikke kapasitet til å holde oss oppdatert på utelivet i de danske byene. Vi anbefaler derfor nettstedet aoa.dk for informasjon om hva som skjer i Aarhus.

Til toppen | Aarhus

 

Feriehus i Aarhus - velg mellom hus i byen, eller ute i feriehusområdene

Feriehus i Aarhus

Strandferie og byferie på en gang! I utkanten av Aarhus er det flotte feriehusområder med den uslåelige kombinasjonen lange sandstrender og kort vei til storby og fantastiske opplevelser.

Feriehus i Aarhus